Materialval

Hur jag tänker vid val av garner i butiken

Ull

Ullen kommer till största delen från tamfår, dessa får MÅSTE klippas för att må bra och överleva, då de inte tappar sin päls som andra djur. Ett får som inte klipps har efter ett år ca 2-6kg ull på sig. Merinoull, som kommer från Merinofåret har den mjukaste ullen tillsammans med första klippningen på vanliga fårullslamm. De vanligaste ullsorterna, förutom fårull, är:

* Alpackaull - Kommer från Alpacka.
* Lamaull - Kommer från Lama.
* Angoraull - Kommer från Angorakanin. Säljer inte angora i butiken då jag inte kan garantera att ullen kommer från djur som inte plågats vid tillvaratagandet av ullen.
*Mohair - Kommer från Angoraget. Oftast lite dyrare då geten inte ger mycket ull och oftast borstas  den från geten.

Ett stickat eller virkat plagg i ull håller formen bra, det kan stretchas ut något vid användning så därför kan man med fördel sticka/virka något tajtare än det ska vara.
Ullen har egenskaper som håller oss varma när det är kallt, den andas så vi blir inte fuktiga, "självrengörande" så ett plagg i ull behöver inte tvättas så ofta och ullen värmer även när den blir blöt. Många upplever att ullen sticks, kliar och är sträv mot huden på ett nystan. Detta botar man med att när man stickat sitt alster klart så sköljer man helt enkelt upp plagget med hårbalsam. Balsam gör att "hullingarna" i ullen lägger sig ner. Ett ullplagg ska ALDRIG tvättas i ett vanlig tvättmedel då det finns enzymer i tvättmedlet som äter upp ullen och plagget förstörs mycket fortare. Ulltvättmedel finns att köpa som inte äter upp plagget.

De flesta ullgarner jag säljer i butiken kommer från Norge och Sverige.

Bomull/Bambu

Både bomull och bambu är växtbaserade. Bomull kräver tyvärr rätt mycket naturresurser vid odling, bland annat ohyggliga mängder vatten och oftast odlas den i länder där vatten är en bristvara. Den besprutas även hårt för att inga skadeinsekter ska äta upp odlingarna. Ekologisk bomull är att föredra då dessa odlingar inte besprutas eller konstgödslas. 

Bambun är ett snabbväxande träd, den växer minst 7 meter per år och får en fullhöjd på ca 35-40 meter. Den är naturligt antiseptisk vilket gör att det inte behövs några bekämpningsmedel vid odlingen. När man hugger ner ett bambuträd kommer det upp mängder med rotskott så inga nya planteringar behöver heller göras. Den bidrar även till att minska risken för jorderosion och bambu som används till att göra bland annat garn är inte den bambu som pandorna äter. 

Både bomull och bambu är slitstarka material som torkar fort och går att tvätta i höga temperaturer vilket gör att många använder det till att göra disktrasor, handdukar, barnkläder osv.

Ett annat växtbaserat material som kommer stort är Brännässlan. Även den är slitstark och torkar fort. Brännässlan ger en glans i garnet och är trots sitt namn väldigt mjuk som tillsats garn. 

Akryl/Polyamid m.fl.

Dessa material utvinns ofta ur petroleum som är själva grunden till bensin, råolja, diesel och andra produkter. Slutprodukten är väldigt lik plast i sin kemiska förening. Framställningen av dessa produkter är komplicerad och resurskrävande. Det krävs mängder med lösningsmedel och kemikalier för att en produkt ska bli till. Utsläppen vid detta framställande har en stor miljöpåverkan men även efter att produkten är klar och vi tillverkar en tröja fortsätter utsläppen i form av microplaster, som när du tvättar hamnar i vattnet. Vattenlevande djur äter dessa och deras överlevnad försämras radikalt.

Ett plagg som är tillverkat i detta material andas inte vilket gör att vi först blir tokvarma och börjar svettas för att senare bli iskalla och frysa, då fukten stannar innanför tröjan för att den inte kommer ut. Materialet är inte "formstarkt" utan har en tendens att bli kort och bred eller lång och smal. Det är även känsligt för värme vid tvätt och noppar sig lätt. Blir plagget för varmt, om du sitter nära en eld, smälter det. 

Just på grund av detta har jag valt att ha minimalt med akrylgarner i butiken utan satsar på mer miljömässigt hållbara alternativ.

Mer om material (och delvis källhänvisning) finns att läsa här: LÄNK 

    

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar